Ogród warzywny – siew i rozsady

Nasiona:

Większość warzyw rozmnaża się z siewu, czyli generatywnie. Tylko niewielka ich część jest rozmnażana wegetatywnie, między innymi ziemniaki, czosnek czy cebula.  Pamiętajmy, że nasiona powinny być dobrej jakości, koniecznie sprawdzajmy na opakowaniach datę przydatności do siewu.  Ważną cechą nasion jest czystość odmianowa, więc najlepiej nabywać je z pewnego źródła.

Gotowe rozsady można kupić

Gotowe rozsady można kupić

Sprawdzamy by nasiona nie były przeterminowane

Sprawdzamy by nasiona nie były przeterminowane

Różne rośliny mają różną siłę kiełkowania, niektóre gatunki wschodzą szybko, na inne musimy dłużej poczekać.  Nasiona przed siewem poddaje się zwykle  dwóm zabiegom, które powodują szybsze kiełkowanie lub szybszy  rozwój otrzymywanych z nich roślin. Pierwszy z nich to zaprawianie nasion, które chroni je przed grzybami i chorobami. W tym celu najlepiej używać preparatów pochodzenia roślinnego dostępnych w sklepach ogrodniczych. Zaprawia się nasiona warzyw dyniowatych, strączkowych, pomidorów, kapust i kalafiora.  Drugim zabiegiem jest moczenie nasion w wodzie, które ma na celu przyspieszenie kiełkowania. Nasiona moczy się w temperaturze od 20 do 25 stopni C, powinno to trwać maksymalnie od 1  do 2 dni. Nasiona powinny być jedynie delikatnie przykryte wodą. Innym sposobem jest zmieszanie ich z wilgotnym pisakiem i wysiew po kilku dniach.

 Szklarnia i okna inspektowe to marzenie wielu ogrodników

Szklarnia i okna inspektowe to marzenie wielu ogrodników

 Siew warzyw:

Siejąc nasiona warzyw musimy im zapewnić optymalne warunki do wzrostu i dostarczyć odpowiednią ilość wody, światła i ciepła.

  • na glebach lekkich siejemy głębiej niż na ciężkich;
  • wczesną wiosną, gdy zapas wody w glebie jest dostateczny możemy siać płycej, latem siejemy głębiej;
  • w gruncie zazwyczaj nasiona umieszczamy głębiej niż w inspektach
  • im nasiona większej tym głębiej umieszczamy je w glebie;
Rozsady można przygotować samodzielnie fot.sxc.hu

Rozsady można przygotować samodzielnie                                                                                    fot.sxc.hu

Nasiona umieszczone zbyt płytko będą wysychać, będą też wyjadane przez ptaki. Wysiane zbyt głęboko będą wschodzić później.  Najlepszą metodą wysiewania warzyw do gruntu jest siew rzędowy, który zapewnia równomierne wschody i ułatwia pielęgnację.  , po wzejściu siewek przerywa się je pozostawiając tylko najsilniejsze. Siew gniazdowy stosuje się przy uprawie wymagających szerokiej rozstawy, takich jak: kukurydza, dynia, fasola, ogórki. Siew gniazdowy polega na umieszczeniu kilku nasion w jednym miejscu, po wschodzie roślin przerywa się je pozostawiając najsilniejsze.

Gotowe rozsady można kupić

Gotowe rozsady można kupić

Rozsady

Aby uzyskać zbiory jak najwcześniej niektóre warzywa będą potrzebowały przygotowania rozsady. Rozsady można również nabyć wiosną na targach i bazarach, ale nie mamy wtedy pewności co do jakości roślin czy ich odmiany. Własnoręczne przygotowanie rozsad jest czasochłonne ale zdecydowanie tańsze. Niewielu ogrodników-amatorów posiada własne szklarenki czy okna inspektowe, ale rozsady można przygotować w domu. Potrzebne nam będzie ciepłe i słoneczne miejsce, idealnie nadają się do tego parapety.  Do przygotowania własnych rozsad potrzebne nam będą małe doniczki (idealnie sprawdzają się do tego gotowe moduły z tworzywa, doniczki tekturowe lub tekturowo – torfowe, możemy również użyć np. pojemniczków po jogurcie), ziemia do wysiewów (dobrze ją wyprażyć w piekarniku).  Najważniejszym czynnikiem oprócz światła i ciepła będzie wilgotność, ziemia w doniczkach nie może przesychać. Równie ważne jest jej utrzymanie gdy rośliny wykiełkują. Jeśli okaże się, że nasze siewki wychodzą zbyt gęsto należy je przerwać (wyrwać najsłabsze i pozostawić najsilniejsze).

Wygodny do siewu pojemnik z tworzywa

Wygodny do siewu pojemnik z tworzywa

Pojemniki mogą mieć różne kształty

Pojemniki mogą mieć różne kształty

Terminy siewu:

Termin wysiewu zazwyczaj sprawia kłopot początkującym ogrodnikom, mamy nadzieję że poniższe zestawienie przyda się przy planowaniu prac. Pamiętajmy, że tak naprawdę wysiew nasion do gruntu oraz wysadzanie rozsad w dużej mierze zależy od aury

Niewiele warzyw rozmnaża się wegetatywnie fot.sxc.hu

Niewiele warzyw rozmnaża się wegetatywnie                                                                                             fot.sxc.hu

  • bób – wysiew do gruntu w kwietniu;
  • brokuł – siew do inspektu marzec/kwiecień; wysadzanie do gruntu od końca maja do lipca;
  • buraki ćwikłowe – wysiew do inspektów od kwietnia lub bezpośrednio do gruntu od maja;
  • cebula – najlepsze plony cebuli uzyskuje się z dymki, którą można nabyć w sklepach ogrodniczych; sadzenie do gruntu gdy ziemia obeschnie marzec,kwiecień;
  • cukinia – siew do gruntu w II połowie maja;
  • czosnek – najlepiej uprawiać z ząbków, które sadzi się do gruntu późną jesienią lub wczesną wiosną marzec/kwiecień;
  • groch i fasola – siew do gruntu w I połowie maja;
  • kapusta brukselska (brukselka) – siew do inspektu koniec marca/początek kwietnia, wysadzanie do gruntu w maju;
  • kapusty – kapusty uzyskuje się z rozsad, w zależności od odmiany wysiewa się je wcześnie w inspekcie od końca lutego do kwietnia;
  • koper ogrodowy – wysiew do gruntu cyklicznie co 2 tygodnie od końca kwietnia do końca maja;
  • pietruszka – siew do gruntu od początku marca;
  • pietruszka naciowa – można ją wysiewać do doniczek w domu lub w ciągu całego sezonu wegetacyjnego cyklicznie do gruntu;
  • pomidor – wysiew do inspektu w końcu marca/kwietniu, wysadzanie do gruntu w II połowie maja;
  • por – wysiew do inspektu w marcu, wysadzanie do gruntu w połowie maja;
  • rzodkiewka – w kwietniu wprost do gruntu;
  • sałata wiosenna – wysiew w marcu w inspekcie, wysadzanie do gruntu w kwietniu;
  • sałata letnia – można ją uprawiać z rozsady lub wysiewać bezpośrednio do gruntu w kwietniu/maju;
  • seler korzeniowy – wysiew do inspektu w lutym/marcu, wysadzanie do gruntu w maju;
  • szczypiorek – wysiew do inspektów od tego do maja, wysadzanie do gruntu od kwietnia/maja
  • szpinak – wysiew do gruntu pod koniec marca (na zbiór wiosenny);
 Sałata wymaga przygotowania rozsady

Sałata wymaga przygotowania rozsady

Oczywiście terminy wysiewu poszczególnych gatunków są umowne i płynne, zwłaszcza wczesnowiosenne zależą głównie od aury. Tegoroczna wiosna nas nie rozpieszcza i wszystkie prace w ogrodzie warzywny są mocno opóźnione.