Jak zbudować wędzarnię krok po kroku?

Przydomowa wędzarnia to marzenie wielu miłośników kuchni outdoorowej i amatorów kucharstwa. Wędzarnia tuż przy domu może stać się centralnym punktem życia rodziny w ogrodzie. Jej budowa wcale nie jest tak trudna, jak może się to na początku wydawać. Niemniej jednak budowa wędzarni wymaga przygotowania planu, projektu i ogólnej wiedzy na temat materiałów. Dzięki zaangażowaniu i własnej pracy możemy cieszyć się smakiem pysznych wędzonek.

Po pierwsze projekt!

Trudno mówić o budowaniu czegokolwiek, jeśli nie mamy w głowie końcowej wizji naszego dzieła. To dzieło jest efektem realizacji wcześniej przygotowanego projektu, który uwzględnia wiele ważnych czynników. Jest to między innymi określenie wielkości paleniska, które zwykle budowane jest na planie kwadratu bądź prostokąta. Najkrótszy bok paleniska standardowo wynosi 60 centymetrów. Oprócz tego ważne jest określenie wielkości i wysokości komory wędzarni, która zwykle sięga ponad metr. Trzecim ważnym elementem, który powinien zawierać projekt budowy wędzarni, jest spis wszystkich materiałów, które będą nam potrzebne na każdym etapie budowy.

Z czego zrobić wędzarnię?

Amatorzy wędzonek, którzy już myślą o tym, jak zbudować wędzarnie, powinni wcześniej zastanowić się, z czego ją zbudować. Istnieje kilka ważnych zasad, których należy bezwzględnie przestrzegać, jeśli chcemy cieszyć się funkcjonalną wędzarnią przez wiele lat. Po pierwsze do budowy wędzarni nie stosujemy drewna z drzew iglastych, gdyż podczas wędzenia będą one wypuszczać żywicę. Dodatkowo, z uwagi na to, że wędzarnia służy do przygotowywania jedzenia, drewno powinno być impregnowane ekologicznymi środkami. Jeśli wędzarnia będzie się znajdować pod wiatą, do jej budowy można użyć standardowych pełnych cegieł. Jeśli jednak budujemy wędzarnie na otwartym terenie, warto zainwestować w odporne na przemakanie cegły klinkierowe. Z kolei wnętrze paleniska musi być wyłożone szamotowymi elementami ognioodpornymi. Budując wędzarnie powinniśmy wcześniej zorganizować wszystkie drobniejsze elementy, które będą nam potrzebne na różnych etapach budowy, jakie jak choćby pręty czy kątowniki.

Jak zbudować wędzarnie – fundamenty i ściany

Zbudowanie własnej przydomowej wędzarni nie jest bardzo skomplikowanym zadaniem. Zaczynamy od wylania zbrojonej płyty w miejscu, w którym znajdować się będzie piec wędzarni. Na zbrojonej betonowej płycie budujemy fundament pod ściany pieca, komorę wędzarni i palenisko. W tym celu używamy standardowych bloczków betonowych. Przed przystąpieniem do budowy ceglanych ścian pieca, warto rozłożyć na fundamencie izolację poziomą z folii bądź papy. Układając cegły powinniśmy na bieżąco czyścić je z zaprawy i wprowadzać między nie fugę. W ścianach wędzarni osadzamy futryny, zgodnie z wcześniej ustalonymi w planach projektu miejscami na rewizję, palenisko i popielnik.

Jak zbudować komin wędzarni?

Kolejnym etapem budowy wędzarni są komory paleniska i popielnik. Konieczne jest, aby do budowy tych elementów zastosować cegły szamotowe oraz ognioodporny klej. Wolną przestrzeń wokół komór paleniska powinniśmy wypełnić mieszaniną kruszywa i zagęścić. Następnym etapem budowy jest osadzenie stalowej rury z izolacją termiczną, która będzie odpowiadać za odprowadzanie dymu do komory wędzarni. Bardzo ważne jest, aby rury nie układać całkiem na płasko, ale skierować ją lekko ku górze w kierunku wylotowym. Dzięki temu dym będzie przypływać przez rurę dużo sprawniej. Rura oraz palenisko wędzarni powinny być zaizolowane termicznie za pomocą wełny mineralnej z aluminiową siatką posiadającą jednostronne zbrojenie.

Redakcja ogrody-perspektywa.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *