Jak prawidłowo uprawiać śliwy?

0
94

Jedną z najstarszych śliw uprawianych w Polsce jest śliwa węgierka. Pochodzi od gatunku śliwy domowej. Jest to niezwykle cenne drzewko, które obficie owocuje, a jego owoce znajdują zastosowanie na wielu polach. Rośliny żyją przez 35 lat, ale owocują jedynie 20. W Europie ich głównym producentem jest Rumunia, Francja, Hiszpania i Niemcy. W Polsce sprzedaje się je “świeżo” na rynkach, pozostałe są produkowane na eksport, jednak tylko w postaci mrożonek. Obecnie stają się w naszym kraju coraz bardziej popularne, ponieważ lata 70. tym roślinom dały się we znaki. Liczne przymrozki i choroby sprawiły, że uprawa węgierek niemalże całkowicie zanikła.

Wymagania śliw węgierek

Są one niezwykle wytrzymałe na mróz, ich korzenie rozwijają się w temperaturze 2-4℃, a pędy puszczają na początku lipca. Wytrzymują skrajnie niskie temperatury jak -25℃, czy -30℃, jednak do obfitego owocowania potrzebują miejsc ciepłych i zacisznych. Większość odmiany śliw węgierskich jest samopylna, niektóre bywają obcopylne i do zawiązania się zalążków potrzebują obcych pyłków. Idealnie rozwijają się na glebach przewiewnych, wilgotnych, z niskim poziomem wód gruntowych, o pH 5,5-6,5. Dobrze rosną na nasłonecznionych zboczach. Mają płytki system korzeniowy, więc śliwa węgierka nie rozwija się zbyt dobrze na podłożu piaszczystym i lessowym. Aby dobrze się rozwijały, wymagają dużej ilości nawozów azotowych, dobrze nawozić je kompostem lub obornikiem. Śliwa węgierka lubi deszcz w ilości około 600 mm na rok, jeżeli lato jest bardzo deszczowe, może doprowadzić do pękania, a następnie gnicia owoców. W czerwcu poleca się wykonywać przerzedzanie zawiązków.

Śliwa węgierka nie jedno ma imię

Śliwy węgierki to rodzina drzew owocowych, w której występuje wiele odmian. Najpopularniejszymi są Węgierki Dąbrowickie, Zwykłe, Wczesne i Wagenheima. Węgierka Dąbrowicka to nasza polska odmiana śliwy węgierki wywodząca się prosto od węgierki Zwykłej. Odmiana ta jest bardzo chętnie uprawiana na terenie Mazowsza. Jej owoce są słodkie, najlepiej smakują surowo lub w postaci powideł. Uprawa rośliny należy do jednych z najtańszych, dlatego często występuję w przydomowych ogródkach. Węgierka Zwykła jest to najstarsza odmiana, która została sprowadzona do Polski z Węgier. Przeznaczone są do spożycia na surowo, często wykonuje się z nich susz. Jej owoce są nieco mniejsze niż Węgierki Dąbrowickiej. Owoce są niezwykle trwałe oraz dobrze znoszą transport. Węgierka Wczesna i Wagenheima wytrzymuje bardzo niskie temperatury, są one uprawiane w północno-wschodniej Polsce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here